Повярвай на очите си

Компост от червен калифорнийски червей – Биохумус

Биохумус е компост от червени калифорнийски червеи, и е продукт без мирис, рохкав и лесно ронлив. Той не подлежи на гнилостни процеси и същевременно запазва свойствата си на “жив” продукт. Не съдържа вредни вещества, патогенни организми и плевелни семена. Биохумусът подобрява физическите свойства на почвата, тя става рохкава, не се уплътнява и не образува плътна кора, което подобрява водопропускливостта и.

Микробиологичният анализ показва, че биологичния тор е богат на полезни микроорганизми и ензими, с които се обогатяват почвите, което от своя страна подобрява храненето на растенията. Биоторът има високо съдържание на растежни регулатори, което се изразява в стимулиращо действие върху растежа и развитието на растенията.

Изпозва се в различни отрасли на земеделието, цветарството и разсадниците. В цветарството се прилага като компонент в торопочвената смес, а също така и като подхранващо средство. Торените растения развиват интензивно зелена листна маса с по – ранен цъфтеж, и имат по – едри, добре оцветени и ароматни цветове. В зеленчукопроизводството, биоторът улеснява покълването на семената, подпомага развитието на богата коренова система, ускорява вегетацията, което гарантира по – ранна и по – качествена продукция.

При засаждане на растения върху силно изтощени почви, използването на биотор е изключително ефективно, тъй като гарантира по – добро прихващане и ускорено коренообразуване.

Запасите на азот, фосфор, калий, магнезий, калций и всички други полезни елементи в биохумуса са много  по-високи, отколкото в най-богатата почва и се освобождават постепенно, като се явява един от най-важните и главни детоксиканти на пестицидите, внасяни в почвата. Не съдържа плевелни семена, и в резултат на неговото използване, се получават висококачествени и екологично чисти растителни продукти.

Биохумусът е най-добрият тор. Той съдържа огромни количества полезни бактерии и микроорганизми, витамини и аминокиселини, добавени към него при храносмилането на червеите. Те са над 100 пъти повече, отколкото в оборската  и неорганичната тор.

Спомага за аерацията на почвата, с това подобрява структурата и, а растенията могат да растат бързо и здраво.

Сравнение на ефекта от торене с биохумус и с други органични и химични торове

Биохумус Други органични и химични торове
Увеличава значително реколтата Ефектът е доста по-малък
Растенията торени с биохумус дават екологично чисти продукти При торене с химически и оборски торове продуктите съдържат от 2 до 55 пъти повече нитрати
Не замърсява Химическите торове замърсяват почвата, въздуха и водите
Възстановява почвата Не възстановяват почвата, дори я разрушават
Безопасен във всякакви концентрации за растенията Химическите и неузрелите оборски торове могат да изгарят растенията
Съдържа лесно усвоима храна за растенията Хранителните вещества се усвояват по-трудно
Има дълготраен ефект, хранителните вещества се освобождават според нуждите на растенията Много от изкуствените вещества бързо се губят в почвата
Задържа влагата в почвата; при пренапояване осигурява дренаж Не
Подобрява аерацията на почвата Не
Съдържа огромни количества полезни микроорганизми Не
Прави растенията устойчиви срещу вредители и болести Не
Няма миризма Имат миризма

Резултатите от използването на биохумуса в биологичното земеделие са огромни:

Увеличава се добивът – на картофите с 40 до 70%; на царевицата – с 30 до 50%; на пшеницата – с 30 %. Ефектът става по-голям с годините , вследствие натрупването на биотора в почвата. Биохумусът  ускорява развитието на растенията, като узряването на плодовете е с до 2 седмици по-рано от плодовете на растенията, торени с друга тор. Подобрява се качеството на продукцията. Увеличава се с 15 до 45% съдържанието на витамини в плодовете и зеленчуците. Получава се най-екологично чисти продукти, като например нитратите са до 55 пъти по-малко в сравнение с нитратите, съдържащи се в продукти, торени с друга тор. https://www.facebook.com/Biohum

 


Контакти