Повярвай на очите си

Сектор Протект

Сектор Протект-органоминерален течен тор

Състав

Показател Стойност
Повърхностно активни вещества 5%
MgO 0,5 %
Полизахариди 0,5 %
Органични киселини 0,7 %
% – процент спрямо целия обем, w/v

Сектор Протект е коренова и листна формула

Този органоминерален течен тор увеличава устойчивостта на вашите култури към вредители, стрес и болести. Той също така увеличава производството на етерични масла и добива при маслодайни култури. Сектор Протект стимулира във вашите растения вътрешни защитни механизми. Увеличава производството на ензими в клетъчните мембрани (вакуоли), които се освобождават веднага след като растенията са атакувани от вредители или болести.

Това се нарича „свръх чувствителен отговор“. NADPH оксидазата, която се намира в клетъчните мембрани се активира и започва производството на водороден пероксид H2O2. Той е токсичен за повечето вредители и причинява разбиване на клетъчната им стена, това е т.н. оксидативен взрив. Увеличава се производството на летливи съединения-фитоалексини, които са първата линия на растителна защита и създават системен resistence, ISR. Чрез антителата в полизахаридите от животински произход се индуцира синтез на ISR протеини в растителните тъкани и създаване на антитела като отговор на имунната система на растенията.

Сектор Протект съдържа същите видове молекули, които растенията използват, за да произвеждат IRS протеини и безброй ензими, за да се борят с вредителите. Изследвания показват, че в тях са намерени тези ензими и протеини (хитинази и глюконази) – токсични инхибитори на вредители по растенията, които отблъскват широк диапазон от вредни организми. Тези нови протеини, растенията произвеждат в отговор на инфекции от насекоми, бактерии, гъби или вируси наречени патогенно свързани протеини.

Дозировка и приложение

Листно прилагане (пръскане):

  • 100 мл/л в работен разтвор 25-30 л / дка

Капково напояване или поливане:

  • 2 мл/л в работен разтвор

Предзимно третиране:

Профилактично срещу инсекти и вируси и за създаване на имунитет на културите с цел преодоляване на стреса породен от променливите температури. В растенията се отделят фитоалексини за създаване на системен резистенс. Поради малката височина на растенията на този етап се обработва и почвата,от където идват и тези проблеми.

Пролетно (вегетационно) третиране: Профилактично срещу бактерии, гъби и инсекти. Поради покачване на температурите и влажността през пролетта и третирането листно на културите с органични торове има опасност от появата на :

- при пшеница: брашнеста мана, секториоза, фузариум, листни петна.

- при слънчоглед: фома, фомаксис, склеротиния, обикновена и брашнеста мана.

Сектор протект действа като силен прилепител и трудно се измива от дъждове. Повърхностно активните вещества открепват гъбите и бактериите от листата и стеблата и ги убиват като разбиват клетъчната им стена. Ако не е третирано с фунгицид при появили се проблеми може да се увеличи дозата двойно и да се повтори след 7-15 дни. Препарата убива акарите, листните въшки, белокрилките и други такива като парализира краката и смукателите им. При третирането съвместно с препарати за растителна защита се засилва ефекта и прилепителната способност.

Приложени документи

Контакти